вівторок, 1 жовтня 2013 р.

Транспортна система у великих містах, та як використовувати її переваги

 Транспортна система у великих містах Австрії є схожою. Оскільки, я живу у Відні, то найбільш доступно зможу описати про систему у цьому місті.
Відень відповідно до світових рейтингів входить до одних з найзручніших міст для життя. Одним із вирішальних факторів, що повпливав на таке високе місце в рейтингу, є зручна система публічного транспорту у Відні.
Одноразові квитки та проїзні на публічний транспорт.
По-перше, у Відні весь транспорт є публічним. Тобто, такого як «маршрутка» тут немає. З приватного сектору представлене тільки таксі J. Якщо ви купуєте одноразовий проїзний (вартість 2.10 євро), то це означає, що ви можете протягом години їздити різними видами транспорту (з метро пересісти на трамвай, а потім ще на міську електричку) протягом однієї години. Проте, якщо ви плануєте залишатись в місті довше, то є такі варіанти проїзних для не-студентів:
Проїзний на 24 години – 7.10 євро
Проїзний на 48 годин - 12.40 євро
Проїзний на 72 години - 15.40 євро
Проїзний на тиждень (зазвичай дійсний від понеділка до понеділка ) - 15.80 євро.
Пошук необхідного маршруту та видів транспорту.
Найбільшою перевагою системи транспорту у Відні є наявність сайту, на якому ви можете легко ввести адресу,де ви знаходитесь  і адресу, куди вам потрібно потрапити – і сайт видає детальну інформацію, о котрій годині точно вам потрібно вийти з дому, як пройти до найближчої зупинки, який саме транспорт використати, скільки почекати на трамвай/автобус/метро/електричку, скільки зробити пересадок і о котрій точно годині ви прибудете до вашого місця призначення. Точність маршруту прораховується до хвилин.
Сайт за посиланням: http://www.wienerlinien.at/eportal/
Крім того, практично біля кожної зупинки транспорту є електронне табло, на якому відзначається через скільки хвилин з'явиться відповідний транспорт.
Розклад роботи транспорту та нічний транспорт.
У Відні  в будні дні метро працює близько до 00.00, а міські електрички десь до 01.00. На вихідні метро працює цілодобово, а електрички десь до 02.00.  Проте, вночі також працюють нічні автобуси, що відправляються кожні півгодини. Тому, якщо є бажання добре відпочити в місцевому пабі, то завжди є шлях, яким можна добратись до місця проживання. 
Також вночі діє служба AS Taxi, яка також є публічним транспортом. Принцип полягає в тому, що якщо за якимось маршрутом немає нічного автобуса, то можна замовити це таксі, і воно довезе вас до відповідної зупинки публічного транспорту. Цікаво те, що за таксі не потрібно додатково платити – вартість входить у вартість вашого проїзного квитка. Контакт служби знаходиться за посиланням. Маршрути таксі за посиланням.


Велосипеди Citybike як частина публічного транспорту. 
Відень один із перших міст Європи, що запровадив систему міських велосипедів. В місті знаходяться близько 100 станцій Citybike. Наприклад, можна взяти велосипед на станції Stephansplatz, поїздити по місту, а повернути його на станції  Schönbrunn. Біля кожної стоянки велосипедів знаходяться термінали, де можна за допомогою кредитної картки Visa, Master Card(не обовязково австрійської) або банкомат-картки зареєструватись і взяти в користування велосипед. Реєстрація коштує всього 1 євро. Перша година використання велосипеду є безкоштовною. Цікаво те, що можна покататись на велосипеді годину безкоштовно, потім залишити велосипед на відповідній стоянці, попити каву десь поблизу і через 15 хв знову взяти велосипед на наступну безкоштовну годину. І так доти, поки вистачить сил та наснаги :)

Немає коментарів:

Дописати коментар